Meny Stäng

Råd & tips

Här hittar du information som kan vara bra att veta.

Tryck på rubrikerna nedan för att få mer information.

Det är viktigt att ta hand om sopor på rätt sätt för att undvika otrevlig lukt och skadedjur. Dessutom förbättras arbetsmiljön för vår personal om du paketerar dina sopor väl innan de kastas i sopkärlet. Vi källsorterar i våra fastigheter. Övrigt avfall skall slängas på återvinningscentralen. Samtliga lägenheter erhåller ÅV-kort vid inflyttning.

Njut gärna av din balkong eller uteplats, men tänk samtidigt på att ta hänsyn till dina grannar. Du ansvarar för att din balkong/uteplats sköts och ser bra ut. Använd inte balkongen till att piska eller skaka mattor o dyl – smutsen hamnar hos grannarna. Om du vill grilla så använd elgrill och ta gärna kontakt med dina grannar och visa hänsyn. Blomlådor eller annat som sätts upp ska hängas på insidan av balkongen. Mata inte fåglar vid din balkong eller inom bostadsområdet – de skräpar ner väldigt runtomkring och dessutom lockar mat som hamnar utanför balkongen/marken ofta råttor och möss.

Att upptäcka en brand i ett så tidigt skede som möjligt kan vara av livsavgörande betydelse. Därför har Strömstadsbyggen beslutat att minst en brandvarnare ska finnas monterad i samtliga lägenheter. Detta som ett led i arbetet med ett tryggt och säkert boende för våra hyresgäster. Strömstadsbyggen monterar och står för byte av batterier vid behov.

Om brandvarnaren vid funktionskontroll, utförd efter skötselanvisningen, ej har fungerande ljudsignal kontakta Strömstadsbyggen omgående.

Brandvarnaren hör till lägenheten och får inte medtagas vid avflyttning.

Använd det förråd som tillhör din lägenhet och titta till det emellanåt. Du ansvarar för ditt förråd även om du inte använder det, och därför ska det alltid vara låst. På grund av brandrisken får inga brandfarliga ämnen förvaras i förrådet.

Strömstadsbyggen har inget förbud mot att hyresgäster har husdjur.

I en hyresfastighet där många människor bor är det viktigt att ta hänsyn till övriga boende genom att hålla hundar kopplade och att inte låta dessa göra sina behov inom fastighetens område.

Tänk på att du som hyresgäst är ansvarig för ditt djur och att störningar från djuret kan medföra ansvar enligt hyreslagen. Kontrollera gärna att din hemförsäkring täcker eventuella skador som kan uppstå.

Det råder rökförbud i alla gemensamma utrymmen exempelvis trapphus, tvättstugor, hissar, källare, vindar o.s.v. Om du röker i lägenheten kan du bli ersättningsskyldig när du flyttar ut.

För din egen och vår gemensamma trevnad ber vi dig omedelbart anmäla om du fått skadedjur i din lägenhet. Vi anlitar saneringsföretag som effektivt kan bekämpa ohyran och förhindra spridning. Kontakta Anticimex, telefon 0522 – 64 68 00. 

Normala boendeljud såsom dammsugning, musik, TV-ljud, barnlek m.m. är tillåtet mellan 07.00-22.00. Men mellan klockan 22.00 och 07.00 bör du ta extra hänsyn och försöka vara lite tystare.
Det är ofta lyhört mellan lägenheterna, därför är det viktigt att man visar hänsyn till sina grannar och respekterar tiderna för boendeljud. Tänk på att du har ansvaret även om det är dina gäster som stör – både i lägenheten, i trapphuset, ute på gården o.s.v.

Ta i första hand kontakt med din granne om du upplever störningar. Upphör inte störningarna kan du kontakta vår bobutik (dagtid) eller störningsjouren (kvällstid). 

Låt trapphuset vara en ren och öppen yta. Kom ihåg att inte förvara t ex cyklar, barnvagnar, skor eller annat där. Detta är viktigt ur evakueringssynpunkt vid brand och sjuktransport.

Tvättid bokar du med en bokningscylinder på en uppsatt tavla utanför tvättstugan. Anslag finns också uppsatta om vilka tvättider som du kan boka dig för.

Läs instruktioner för maskinerna noga. Funktioner och program kan variera från maskin till maskin. När du är klar i tvättstugan tänk bl.a. på att:

  • Torka av maskinerna
  • Rengöra tvättmedelsfacken
  • Torka av golvet
  • Rengöra filtret i torktumlaren

Vid utelåsning kan du kontakta oss på 0526-494 00. Efter klockan 16.00 är kostnaden för låsöppning 1.000 kr. Du ska vara kontraktsinnehavare och kunna visa legitimation.