Meny Stäng

HLU – Hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll

En del av din hyra sätts varje månad undan för framtida underhåll.
I hyran ingår att vi som hyresvärd ska:

  • Måla och tapetsera vart 12:e år.
  • Slipa om parkettgolv vart 18:e år.
  • Byta mattor vart 18:e år

Val av tapeter

När det är dags för dig att göra underhåll i din lägenhet så är val av tapeter en vanlig fråga. Du kan komma in till Bobutiken för att att titta i våra kataloger eller kolla på länkarna nedan. Våra tapeter kommer från Boråstapeter:

Tapetkollektionen Borosan Bas – Boråstapeter 

Tapetkollektionen Borosan Hem – Boråstapeter 

 

Underhåll

Underhåll enligt tidplanen

Enligt vår underhållsplan byts/slipas golv var 18e år och väggar tapetseras/målas var 12e år. (Gäller ej badrum) Har dessa år passerat kan du välja underhåll utan kostnad.

Tidigarelagt underhåll

Vill du byta golv eller tapeter tidigare än vad som ingår i vår underhållsplan är detta givetvis möjligt. Du får då betala mellanskillnaden innan åtgärden är avskriven, d.v.s. restvärdet. Eventuell tidigareläggningskostnad är tydligt angiven där du gör dina val. Tidigarelagt underhåll debiteras i samband med att arbetet utförs.

Beställning av HLU

Det är alltid du som hyresgäst som beställer när arbetet ska utföras genom att kontakta Bobutiken. Det är inget som sker per automatik även om tiden gått ut på HLU. Du kan själv logga in på Mina sidor (länk) för att kontrollera status på din lägenhet. Om du har skulder hos oss kan du inte beställa renovering i din lägenhet förrän skulderna är reglerade och du varit i takt med dina betalningar i minst 3 månader.

Frågor & svar

Kötiden tiden varierar beroende på årstiden, vårt mål är att du ska ha hantverkare på plats inom 3-4 månader.
Sommarhalvåret arbetar våra målare med underhåll utomhus, så målning och tapetsering utförs mestadels vår, höst och vinter. Golvarbete pågår löpande under året.

Vid normal renovering, till exempel målning, tapetsering eller golvbyte, brukar det gå bra att bo kvar. I samband med större renoveringar som stambyten, eller vid större skador i lägenheten, som. vatten- eller brandskador, kan du bli tvungen att lämna lägenheten.

Det får du tyvärr inte göra, vi sätter inte upp andra tapeter än de som finns i vårt urval.

Om du avstår från att få underhåll utfört som du är berättigad till får du istället automatiskt en rabatt på din hyra varje månad. Rabattens storlek beror på vilken sort underhåll det handlar om och vilket rum det avser. Enklast ser du det på Mina sidor.