Meny Stäng

Hur gör vi med räven?

Det är många som engagerat sig och hört av sig om den räv som sedan en tid befinner sig på Rådhusberget. Strömstadsbyggen och Strömstads kommun arbetar med att se till så att räven kan komma till en bättre lämpad plats i skogen. En räv är dock inte helt lätt att fånga då den rör sig över stora områden och vanligtvis är skygg.

Mata inte räven
Räven på Rådhusberget verkar tyvärr trivas bra bland hyreshusen, förmodligen för att den har lätt att hitta föda. Det är viktigt att ingen matar räven och att sopor slängs i sopkärlen. När den har lätt att hitta föda går den inte in i någon av våra fällor som vi satt ut.

Rävar är vanligtvis helt ofarliga för oss människor, det är även ovanligt att vuxna katter far illa av rävar. Men vi har förståelse för att det finns en viss oro över situationen – vi gör vårt bästa för att lösa den.

Strömstadsbyggen och Strömstads kommun har i samråden med veterinär och jägare beslutat att inte försöka skjuta räven – vare sig med bedövningspil eller kula, då det finns risker med detta i folktäta miljöer. Det bästa sättet för oss och för räven är att använda sig av fällor.

Det vi önskar oss av er som bor i området där räven befinner sig är:

  • Att inte på något sätt mata räven
  • Var noga med att alla sopor hamnar i sopkärlen i eventuella soprum
  • Inte själva försöka fånga räven
  • Var vaksamma när ni har öppna dörrar och fönster
  • Försök gärna skrämma räven
  • Stänga locket på eventuella komposter ordentligt

Vi hoppas på en snar lösning och att det finns förståelse samt ett fortsatt mått av tålamod när det gäller detta naturnära problem.