Meny Stäng

Ett sjumila kliv med mekatronik, elkraftteknik och energiteknik

Vad händer när nyfikenhet, teknik och hållbarhet får mötas i praktiken? I årets projekt “Sundrip – med växtkraft från solen” får eleverna på el- och energiprogrammet ta steget från teori till verklighet. Med hjälp av programmering, solenergi och kreativ problemlösning ska de skapa automatiserade bevattningssystem – riktiga lösningar för riktiga växter, mitt på skolans bakgård. Det är ett projekt där lärande blir konkret, samarbetet gränsöverskridande och kunskapen får spira tillsammans med grödorna.

Projektet avser att:
Projektet innebär att eleverna i sex projektgrupper planerar, konstruerar och programmerar var sitt automatiserade bevattningssystem för planteringsbäddar eller växthus. Valet av odlingsmiljö avgör vilka tekniska krav som ställs, exempelvis i form av värme, ljusförhållanden, bevattningsmängd samt behov av gödning eller jordtyp.

Kopplingen till ämneskurserna är tydlig: Mekatronik, Elkraftteknik och Energiteknik. Arbetet kommer att dokumenteras i projektform och eleverna kommer att använda sig av PLC-programmering, solenergisystem, verktygshantering och hantering av miljö- och energiutrustning. Det är ett verklighetsnära projekt där styrning och driftsäkerhet står i centrum. Projektet belyser också: cirkulär ekonomi, hållbar utveckling, företagande, entreprenörskap, återbruk och självhushållning.

Arbetet sker på skolans bakgård, vilket ger direkt tillgång till testmiljö och gör det möjligt att följa hela systemets funktion i realtid. Att utveckla och aktivt använda skolans utemiljö är en vinst för hela skolan. I samband med projektet ses potentialen för hela bakgården över, det kan på sikt gå från att vara en outnyttjad baksida som domineras av grus till att bli en grön oas – en mötesplats för elever och en arena för undervisning.

Projektet har fokus på samarbete:
Projektet sker i samverkan med kommunala bolaget Strömstadlokaler, deras intresse i att våra unga ska använda stadsmiljön är avgörande för att projektet ska flyga. Ett årligt ”sjumilakliv” där skolundervisning tas ut i verkligheten är ett sätt att nyttja stadens ytor. Nytt för i år är att bolagets nya avdelning för grönytor engagerar sig:

”Vi märker att våra utemiljöer blir mer och mer viktiga för våra hyresgäster, men även för övriga invånare och besökare till Strömstad. Ytorna mellan husen är en del av stadens gröna rum, mötesplatser där vi ska trivas tillsammans och som ska bjuda in till vistelse utomhus. Platser som behöver vårdas, men även utvecklas.”

”Kopplingen till ämneskurserna är tydlig: Mekatronik, Elkraftteknik och Energiteknik.”

Alex monterar solpaneler och är taggad inför projektet. Han tycker att detta projekt är ett lärande "på riktigt" inte bara inför ett prov.

Samuel Wikander Lans går första året i elprogrammet. Han är överraskad över hur bra projektet går och tycker att de tillsammans har ett högt tempo.

– Just nu lägger vi allt fokus på detta projekt så att vi hinner med så mycket vi kan innan sommarlovet. Ser fram emot hur det blir när det är klart!

Samuel tycker även att det är spännande att få omsätta tekniken till att skapa förutsättningar till odling. Han ser redan nu fram emot det fortsatta arbetet under årskurs 2.

– Kanske att vi i årskurs 2 vi börjar odla lite mera ”häftiga” grejer. Tänker typ till vinbär och vindruvor. Som sagt så kan jag inte så mycket om odling och sådant så vet inte riktigt vad man behöver för att detta ska gå. Annars hade vi kunnat utöka själva planterings boxarna och se till att odla ännu flera grejer som kanske gurka, tomat och lök.

Med några veckor kvar till skolavslutningen krävs det engagemang och flitiga elever för att hinna med. Varje lektion gör de framsteg. Snart ska eleverna koppla upp solpanelerna, något som Samuel och flera andra elever ser fram emot. 

Samuel går första året i elprogrammet

Inbjudna gästföreläsare från näringslivet skapar koppling till yrkeslivet!

Br. Axelsson el
– fanns med under förra årets projekt och har levererat både solpanel, viss utrustning och kunskap till eleverna. Företaget har ett aktivt samarbete med skolan som involverar såväl att ta emot APL-elever (arbetplatsförlagt lärande), till att ha ett uppdrag med att belysa Strömsdalen under Strömstad in light och att komma in som gästföreläsare.

www.braxel.se

Rabbalshede Kraft – ett företag som formar morgondagens energi. Genom att utveckla, äga och driva hållbara energikällor producerar de el som kan levereras när det behövs, där det behövs. Eleverna fick under en gästföreläsning möta en elkraftstekniker och ta del av vad en ”energipark” är samt hur man arbetar projektbaserat. 

www.rabbalshedekraft.se/sv

Granhäcken – arbetar med att skapa en trivsam, funktionell och vacker utemiljö. De har bidragit med att föreläsa om odling och eget företagande.

www.granhacken.se

Lärdomar
Även om årets projekt involverar nya elevgrupper, har lärarna med sig värdefulla lärdomar från tidigare års projekt Att programmera en morot – Strömstadsbyggen, särskilt kring projektstruktur, tekniska utmaningar och vikten av regelbunden uppföljning. Det innebär att årets arbete planeras med tydligare delmål och tätare avstämningar, för att skapa bättre flyt och mer utrymme för reflektion under processens gång. Sundrip är ett samarbetsprojekt som inkluderar inte bara eleverna i El- och energiprogrammet, utan även elever från skolans Individuella program (IM) och SPRINT, som deltar i odlingsdelen. Genom att kombinera teknisk konstruktion med praktisk odling uppstår en samsyn mellan olika program och elevgrupper.

Projektet kommer innebära praktiskt arbete:
Under hela projektets gång kommer eleverna att arbeta praktiskt med konstruktion, montering och programmering. De får tillgång till skolans verkstäder och arbetar utomhus i skolans bakgård där systemen installeras. Den direkta kopplingen till verklig drift ställer höga krav på funktionalitet, väderbeständighet och driftsäkerhet. Arbetet innebär också att eleverna får fatta viktiga beslut om komponentval, systemlayout, energikällor och styrstrategier – samtidigt som de ska ta hänsyn till miljöaspekter och effektiv energianvändning.

Anders och Jonas från Br.Axelssons el levererar utrustning till monteringen av solpanelerna.

Mål med samarbetet:
Målet är att eleverna får en tydlig och konkret upplevelse av hur deras teoretiska kunskaper kan omsättas i praktisk tillämpning. Genom samarbetet med andra elevgrupper och externa aktörer utvecklas också färdigheter i kommunikation, problemlösning och samarbete. Att möta externa experter och förstå deras krav skapar också en känsla av sammanhang – att det de lär sig i skolan har ett direkt värde utanför klassrummet. Det stärker elevernas motivation och yrkesidentitet. Eleverna får genom ett projektbaserat arbetssätt en bra introduktion till rapportskrivande och dokumentation, vilket är värdefullt som förberedelse inför kommande gymnasiearbete i årskurs 3.

Målbild för eleverna:
Varje grupp arbetar med ett eget bevattningssystem, men hela projektet genomsyras av en gemensam målbild: att skapa en fungerande, hållbar och energieffektiv lösning som kan användas i verkligheten. Genom hela projektet dokumenteras processen i text och bild – en viktig del av projektets slutpresentation. Projektet avslutas med en gårdsfest där eleverna presenterar sina system för inbjudna gäster från näringslivet, samtidigt som de bjuds på grillning och firande. Det blir en möjlighet att stolt visa upp sitt arbete, diskutera sin lösning och knyta kontakter inför framtiden.

Vad får vi ut av projektet:
Sundrip är ett projekt som gör det möjligt för elever att se helheten. Från teori till tillämpning – från programmering till en vattnad planta. Det är en möjlighet att arbeta praktiskt, lösa verkliga problem och uppleva vad yrkeskunskap faktiskt innebär. Genom samarbetet med IM- och SPRINT-elever skapas också ett projekt där olika kompetenser och erfarenheter möts, och där varje deltagare får bidra med sin styrka. Det blir ett lärande som är både ämnesövergripande och mänskligt.

”Skapa en fungerande, hållbar och energieffektiv lösning som kan användas i verkligheten”

Kostnader:
Alla kostnader i projektet finansieras av Interreg-projektet Framtidstro, Strömstadslokaler samt genom stöd från privata aktörer som bidrar med material och andra resurser. Samverkan med lokala företag och kommunala bolag är avgörande för projektets genomförande.

Bilder från projektet:

Förra årets Sjumilakliv gjordes tillsmmans med högstadieskolan. Projektet involverade även då näringslivet och andra delar av Strömstads kommun. Då var klassrummet en av Strömstadsbyggens innergårdar.

Läs mer om Sjumilaklivet 2024 här!

Projektet “Framtidstro” syftar till att stärka ungdomar på deras väg in i framtidens hållbara arbetsliv. Genom projektet ska elever i Strömstad få upplevelser av och kunskap om utbildning, yrken och branscher i vår gränsregion. www.stromstad.se/framtidstro