Meny Stäng

En levande gata börjar formas!

Norra Hamngatan har vaknat till liv. Projektet med att skapa en levande plats initierades av Strömstadsbyggen för att skapa liv, rörelse och en bra möjlighet för våra kommersiella hyresgäster att bedriva en lönsam verksamhet. En del arbete har krävts, men gatan börjar få ett nytt och bättre ryckte – en egen identitet. Senast var det julmarknad som stod på agendan!

Den tidigare relativt folktomma Norra Hamngatan har börjat vakna upp, nu vajar flaggspel över gatan under sommarmånaderna, vid jul är det belysning som får ta plats över huvudet. Det doftar nybakat utanför bageriet och folk går in och ut i butikerna. Under 2023 har en handfull spännande events bjudit in till liv och rörelse. Tre gånger har gatan varit avstängd för biltrafik till förmån för ett levande stråk. Här kan du ta del av gatans utveckling under 2023.

Julias Julmarknad
För andra året i rad anordnade Strömstadsbyggen Julias Julmarknad. Evert Taubes mor Julia, som växte upp i Strömstad och bodde precis intill Norra Hamngatan som ung, gav namn till eventet.

Julmarknaden 2023 blev lyckad. Det som under 2022 var en litet event med tre marknadsaktörer blev 2023 en avstängd gata med levande musik, massor av folk och dryga dussinet försäljare. Strömstadsbyggen passade på att informera  om ett systembyte som kommer påverka bostadskön.

Julias Julmarknad genomförs gemensamt med gatans kommersiella aktörer.

Aktiviteter skapar framgång

Flera tillfrågade butiksägare längs gatan vittnar om att eventen med avstängd gata ökar försäljningen. Detta är ett glädjande besked då ett av Strömstadsbyggens långsiktiga mål med gatan är att just öka lönsamheten för de kommersiella hyresgästerna. Vi har även som mål att skapa ett trevligare stråk som bidrar till ett attraktivare Strömstad samt få till en trevligare miljö för alla våra boende som har lägenheter längs gatan.

Gemenskap bland företagen
En ytterligare effekt av våra insatser är att butiker, caféer och restauranger som hyr lokal på gatan har kommit samman och träffats regelbundet för att prata om kommande aktiviteter och hur de gemensamt kan bidra till platsens utveckling. Vi som fastighetsägare känner att Norra Hamngatan har fått styrfart och är nyfikna på att se vart resan bär

Strömstadsbyggens stadsodling med ätbara växter kom till under sommaren 2023. Här kan besökare under sommarn stanna till för att smaka på smultron eller bara för att känna doften av timjan.

Hannas skafferi flyttar in

– Att vänta på bättre tider är för mig inte en hållbar framtidsmodell. Vi som butiksägare har själva möjlighet att bestämma vad vi ska göra med våra givna förutsättningar. Och jag kände under våren att det var ett bra läge att förändra min verksamhet.

Först och främst beslutade Diana att byta läge. Hon valde en ledig lokal på Norra Hamngatan i Strömstad, en gata som Strömstadsbyggen aktivt arbetat med under det senaste året för att skapa bättre förutsättningar för våra kommersiella hyresgäster.

– Den andra större förändringen jag genomförde var att se över mitt sortiment och ställa mig frågan; vad säljer? Och visst kan det kännas svårt att sluta ha sina ”favoritartiklar” i butiken. Men om de inte säljer så kan det vara värt att överväga en annan produkt, säger Diana.

Ett par dagar efter att Hannas skafferi haft premiär på sin nya adress skiner solen. Diana har hopp i hjärtat och känner stark framtidstro när vi pratade med henne utanför sin lokal. Den nya butiken är jättefin, även om allt inte riktigt är på plats än. Men vi märker redan nu att hela Norra Hamngatan lever upp av hennes kreativitet, engagemang och vackra ting!

Modiga hyresgäster
De andra kommersiella hyresgästerna på gatan har också visat både mod och framfötter i projektet. Tillexempel har gatans bokaffär fått ny energi och  har tillsammans med en av Strömstadsbyggens bovärdar skapat en bokklubb för ett närbeläget trygghetsboende. De gör även egna events i butiken i form av boksigneringar med författare.

På Norra Hamngatan finns en Thai-restaurang. Ett populärt ställe att äta lunch på. För att öka attraktiviteten på kvällarna startade de Thai-kareoke. 

Gatufest 2023

När människan får ta plats så är det lätt att bli glad! Det blev ett lyckat event när Strömstadsbyggen ordnade gatufest tillsammans med sina kommersiella hyresgäster. Norra Hamngatan var under dagen avstängd för biltrafik och människan fick ta större plats i det offentliga rummet. Även butikerna och restaurangerna fick mer plats och kunde ta för sig på trottoaren för att visa sitt utbud. Tillfrågade handlare vittnade vid dagen slut om en god förtjänst och underströk att konceptet var en succé.

Dagen till ära hade Göteborgsbandet HejochHå med Peter bjudits in för att underhålla med jazziga toner. Gamla och unga kunde på den tidigare trafikerade gatan dansa sida vid sida under de färggranna flaggspelen som sats upp för att markera gatan. Flaggspelen kommer få hänga över sommaren för att sprida glädje även när vi inte har gatufest.

Ett nytt café hade invigning på gatan under dagen och det mycket folk som kom för att få handla kaffe, bullar och andra godsaker. Det var stundtals hektiskt bakom disken för ägaren Espen och hans kollegor.

Ett 20-tal Strömstadsbor tog chansen att röja ur sina skrymslen och sälja sina saker under dagen på loppisen som sträckte sig längs med gatan och Strömsån. Bland annat kunde böcker, kläder och leksaker glatt byta ägare och komma till användning igen.

Det fanns även gott om plats för kreativitet och bara fantasin satte gränser när kritor delades ut för att göra gatan till ett föränderligt konstverk – spontanmålade ”hoppa hage rutor” bjöd in till rolig lek.

En bra arbetsdag och ett lyckat event som i alla fall fick oss på Strömstadsbyggen att känna mersmak!

”Strömstadsbyggen har under en längre tid arbetat med att göra Norra Hamngatan till en attraktivare gata för butiker, boende och besökare. Gatufesten signalerade startskottet för vidare utveckling som kommer ske löpande tillsammans med våra hyresgäster.”