Meny Stäng

Energikostnaderna har skjutit i höjden och det håller inte nu- och inte för framtiden, vi måste hjälpas åt att sänka vår energiförbrukning. Med små och enkla medel kan vi tillsammans göra stor skillnad och skapa en hållbar värld. På denna sida kan du se vad Strömstadsbyggen gör för att minska vår elförbrukning. Du kan även ta del av enkla tips för att du kan bidra till en bättre värld och lägre elräkningar.

Inomhusklimat
Inomhusklimatets påverkan på oss människor är viktigare än vad många tror, både när det gäller vår hälsa och vår trivsel. Under rådande energikris ser vi även vad inomhusklimatet har för inverkan för landets ekonomi och vår miljöpåverkan. Strömstadsbyggen håller därför en rekommenderad inomhustemperatur på över 20°C , det är en temperatur som de flesta tycker är lagom. Varje grad påverkar energianvändningen med 5%. Tillsammans kan vi göra stor skillnad för att hushålla med vår elförbrukning i vinter.

Vi håller i nuläget på att slutföra installation av ett system där vi schematiskt kan se inomhusklimatet i varje lägenhet och var det finns eventuella problem i våra fastigheter. Denna satsning påbörjades för en tid sedan och kommer nu väl till pass.

I ditt hus styrs värmen automatiskt där termostaterna känner av vilken temperatur det är och reglerar automatiskt om det behövs mer eller mindre värme. Blir det varmare än 21 °C så stryps värmetillförseln. Vill du ha kallare är det bara att sänka temperaturen på dina radiatorer.

Värmesystemet är även beroende av utomhustemperaturens variationer. Växlar temperaturen snabbt, som den kan göra under vår och höst, kan det normalt sett bli svårare att hålla en jämn inomhus-temperatur. Ibland behöver systemet lite tid för att acklimatisera sig.

Tips inomhusklimat

Mina vädringsventiler ”läcker in” kalluft. Är det okej om jag sätter igen dem?
Nej. Dessa ska vara öppna. Hus är byggda för att ha en kontinuerlig cirkulation av luft. Därför har många lägenheter friskluftsventiler. Värdringsventilerna är till för att släppa in frisk luft för att genom frånluften (utsugen) transportera bort fukt och utsläpp. Vid bra utformade och placerade ventiler värms uteluften upp innan den når brukaren. Att sätta igen ventilen innebär sämre innemiljö med möjliga följdproblem, till exempel ökad risk för mögel.

Tänk också på att rengöra ventiler regelbundet utan att ändra inställningen – rengör även fettfiltret i spisfläkten. Kontrollera också att köksfläkten är avstängd när den inte används då den annars drar in mer kalluft.

Kan möbleringen påverka mitt inomhusklimat?
Ja. Är till exempel soffa eller andra stora möbler placerade framför dina element så kommer inte värmen nå ut i rummet, detsamma gäller stora långa gardiner. Tumregeln är att, det du kan se av ett element kan också värma dig där du står.

Får jag lov att vädra?
Vid behov är det självklart ok att vädra. Men tänk på att vädra under en kort tid. Vädra med korsdrag i 5 minuter, då får du ny luft i hela lägenheter men kylan hinner inte sätta sig i golv och möbler. Vädrar du på detta sätt kommer din lägenhet snabbt komma upp i rätt temperatur igen.

Jag tror min lägenhet är för kall?
Ok, du kan då mäta temperaturen själv för att säkerställa att allt funkar som det ska. Mät temperaturen en meter från ytterväggen och på cirka en meters höjd från golvet. Är det under 20 °C vid flera tillfällen under dagen, kontakta Bobutiken. Du ska inte mäta vid fönstret, mät i ”vistelsezonen”.

Bilden ovan visar genomskärningen av två olika lägenheter där fönstrets brösthöjd påverkar vistelsezonen.

Spara energi på andra ställen

Att vi ” bara kört” på har inte upplevts som så stora problem tidigare när energipriserna var lägre. Men nu kan varje tillfälle att spara el ge stora effekter på din elräkning. Och att vi blir bättre på att spara el kommer även bidra till att vi blir mer hållbara inför framtiden. Det finns många tips på vad vi kan göra för att spara, där vissa är självklara och inte alls svåra att genomföra, de kräver bara lite beteendeförändring och kanske några nya vardagsrutiner.

Det är svårt att peka ut en förbrukare som den enskilt största. Enligt Energimyndigheten drar belysning, kyl och frys, samt tvätt och tork ca 20% vardera av hushållselen i snitt. Matlagning drar ca 16 % och diskmaskinen 7%. Övriga 17% av elförbrukningen består mestadels av hemelektronik.

I tvättstugan är det ofta torkningen som är mest energikrävande. Om man har egen torktumlare kan den dra upp till 3 ggr så mycket energi som tvättmaskinen.

Tio elektroniska apparater i stand-by, med vardera en effekt på 10 W, drar 700 kWh per år, till en kostnad av ca 1050 kr – helt i onödan.

Handdiska inte under rinnande vatten.
Om du diskar i en kvart under rinnande varmvatten går det åt 75 liter. Använd i stället balja eller diskpropp.

Sätt på locket på kastrullen.
Du kan spara över 30 procent energi med locket på.

Duscha snabbt och effektivt, undvik att bada i badkaret.
En kort dusch på fem minuter i stället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med 500 kilowattimmar per person.

Var uppmärksam på droppande kranar.
Står kranen och droppar ett helt år motsvarar det 100 fyllda badkar med vatten – helt i onödan!

Byt till lågenergilampor eller ledbelysning.
Minska energin med 90% genom att gå över till LED där det finns halogen.

Tvätta inte i för hög temperatur.
Dagens tvättmedel tvättar lika rent i 40 grader som 60 grader. Överdosera inte tvättmedlet utan läs på paketet hur mycket som behövs.

Dra för gardiner och persienner på natten.
Gardiner och persienner hjälper till att hålla kylan ute och du behåller värmen i rummet.

Släck lampor när du lämnar rummet.
Moderna glödlampor är konstruerade för att klara av att tändas och släckas många gånger och du spar därför el genom att släcka efter dig. En lågenergilampa klarar mer än 3 000 tändningar och släckningar under 8 000 timmar, vilket är mycket mer än normal användning i hemmet. Det drar inte heller mer energi att tända och släcka lampan – elförbrukningen är en produkt av effekten multiplicerat med användningstiden.

Fler tips!
På allmännyttans hemsida finns fler tips och inspiration till hur du kan spara el! En sida väl värd ett besök: energispartips.allmannyttan.se/tips