Meny Stäng

Bild från tidigare projekt i Stenungsund 2019/ NOMAD CLAN. Foto: Fredrik Åkerberg

Vi tar gatukonst till Strömstad tillsammans med Artscape

I början av sommaren kommer gatukonstorganisationen Artscape till Strömstad med projektet Artscape LIGHTHOUSE. I ett samarbete mellan Artscape och Strömstadsbyggen, med kunskap från och Kosterhavets nationalpark och Strömstads museum, ska staden få elva storskaliga muralmålningar som sätter färg på platsen. Konstnärer från olika platser i världen kommer att komma hit och inspireras från kosterhavets djup, människans relation till havet och platsens historia för att sedan måla våra väggar.

Vad händer i projektet:

Från och med den 25 maj – 9 juni kommer väggar i Strömstad att målas. Runt vissa fastigheter kan viss framkomlighet vara begränsad i samband med att sky lifts används. Strömstadsbyggen uppmuntrar alla invånare och besökare att ta sig till konstverken för att se de växa fram! Passa även på att prata med konstnärerna.

Inom kort kommer vi berätta vilka väggar som blir färgsprakande konstverk. Hyresgäster i respektive fastighet har blivit informerade i form av en lapp i trapphus. Längre ner på denna sida presenteras några av konstnärerna med en bild från tidigare projekt.

Pressmeddelande Artscape LIGHTHOUSE Strömstad – 22.05.23

Gatukonstorganisationen Artscape har i över åtta år skapat gatukonst runt om i Sverige och samarbetat med över 35 kommuner. Efter en inbjudan från Strömstadsbyggen och i samarbete med Kosterhavet Nationalpark kommer de nu till Strömstad. Initiativtagare till projektet är Strömstadsbyggen. En av byggnaderna som ska målas är Strömstiernaskolan och de klara konstnärerna för väggarna där är brasilianska Criola och svenska Ludvig.

– Criola är ett ett otroligt intressant namn på gatukonst-scenen just nu som med inspiration av mönster och färger från de kulturer hon möter skapar visuellt starka och upplyftande målningar. Det är första gången hon är i Europa och det ska såklart bli spännande, säger Daniel Wakeham, en av Artscapes grundare.

Tor Hedendahl, Artscapes andra grundare fortsätter: 
– Det andra konstverket på Strömstiernaskolan genomförs i en medskapande process, där vi arbetar tillsammans med skolans elever. I alla våra projekt är vi extremt måna om att engagera publiken och att låta eleverna hands-on få testa konstformen och bli del av ett permanent verk i Strömstad känns fantastiskt kul.       

De övriga konstnärerna som ska måla kommer från så skilda platser som Colombia, USA, Tyskland och Storbritannien, men också Sverige.

– Vi har en extremt stark line-up till det här projektet, säger Daniel Wakeham. Många av de här konstnärerna har en vana av att tolka natur och miljö på sitt eget sätt. Från Sophie Mess färgstarka blommor till Denis Klatts svävande djur finns en kvalitet i absolut världsklass. Det ska bli spännande att se hur de tolkar den inspiration de hämtar från Kosterhavet och dess kust.

Henrik Lysén från Strömstadsbyggen fyller i:
–Vi hoppas och tror att detta blir ett spännade event för alla boende och besökare. Vi uppmuntrar verkligen alla att ta chansen att se dessa konstverk växa fram.  

Projektet tar sin start den 26:e maj och konstnärerna kommer att arbeta parallellt med sina respektive väggar med en dags paus för att få besöka bland annat Kosterhavets Nationalpark och Naturum.

–När vi i det här projektet sätter fokus på havet och kusten kändes det viktigt att ge konstnärerna en chans att få uppleva området och naturen på riktigt. Speciellt när vi knyter ihop allt med en ordentlig avslutning på World Ocean Day, säger Tor Hedendahl. 

Den 8 juni, alltså på World Ocean Day, avslutas festivalen och allmänheten bjuds in till samtal med konstnärer, vernissage och mingel på Skagerack. 

Några av de konstnärer som kommer till Strömstad:

Idén med projektet

Med lång erfarenhet av gatukonstfestivaler runt om i Sverige gör Artscape nu nedslag i Strömstad. Under två veckor vid månadsskiftet maj-juni kommer permanenta konstverk av internationellt erkända konstnärer växa fram runt om i staden på Strömstadsbyggens och Strömstadslokalers fastigheter. Evenemanget kulminerar i öppna aktiviteter för allmänheten i samband med World Ocean Day den 8:e juni.

Artscape LIGHTHOUSE tar sig an både de historiska och samtida perspektiven av att vara människa i en havsnära stad. Strömstad som plats bjuder in till en helt unik miljö som kommer att utforskas i projektet. Här kommer det kulturella och historiska arvet återigen att väckas till liv, och omsättas i konstnärligt skapande.

 – Vi har haft flera bra samarbeten längre ner längs västkusten så nu känns det väldigt kul att få bryta ny mark och komma till Strömstad. Vi får många förfrågningar och tackar oftast nej. Men när Strömstadsbyggen kontaktade oss med deras unika idé så tyckte vi att detta kändes helt rätt. Den unika naturen under- och över Kosterhavet samt stadens historia är laddad med en speciell mystik som vi ser fram emot att lyfta fram tillsammans våra internationella konstnärer, Strömstadsbyggen och Strömstads invånare, säger Daniel Wakeham, en av Artscapes grundare.

Initiativtagare till projektet är Strömstadsbyggen – vd Tobias Kristiansson  och Henrik Lysén kommunikatör förklarar varför de bjöd hit Artscape:

– Vår bovärd Jörgen Karlsson lyfte frågan om att vi har många tomma väggar som vi borde göra något med. Vi såg genast en möjlighet att använda dessa ytor till att göra något fint för platsen och skapa ett större intresse för havet som vi har runt knuten. Berättar Tobias. Och kopplat till vårt intensifierade arbete med hållbarhet känns det extra kul att kunna lyfta viktiga frågor genom offentlig konst. Det är också spännande att Strömstadslokaler är med på detta genom att upplåta väggar på Strömstiernaskolan.

– Det är jätteroligt att Artscape tog sig an projektet, de kommer göra detta till något riktigt bra! säger Henrik. I Strömstad finns det en särskild stolthet som är rotad i platsens närhet till havet och vår spännande historia. Och genom våra väggar, konstnärernas kreativitet och med inspiration från Kosterhavets nationalpark kommer vi få dyka ner under ytan och upptäcka vårt hav och vår plats på ett helt nytt sätt, mitt i centrum! Det kommer skapa en unik upplevelse för både boende och besökare som kommer sätta Strömstad på kartan många år fram över. Strömstad kommer även få ett stort medialt fokus både i Sverige och utomlands.

”Här kommer det kulturella och historiska arvet återigen att väckas till liv, och omsättas i konstnärligt skapande.”

Artscape Lighthouse finansieras till största del av Strömstadsbyggen som är initiativtagare och som har merparten av väggarna som ska målas. Projektet är inom ramen för vår satsning att utveckla våra hyresgästers utemiljöer under 2022, förklarar Tobias.

– Vi ser även Strömstad som en helhet och alltid försöker skapa en ännu bättre plats att leva, bo och vistas på för alla våra invånare och besökare. Detta projekt kommer förmodligen även skapa fler reseanledningar och en mer attraktiv plats, som i sin tur gynnar både näringsliv och kommun.

Strömstadsbyggen budget för projektet är cirka 2,8 miljoner.

Bild från tidigare projekt på Tjörn 2019 / Frau Isa.
Foto: Fredrik Åkerberg

Bild från tidigare projekt i Västra Frölunda 2016 / JARUS.
Foto: Fredrik Åkerberg

Det är inte bara konstnärer som bereds plats under de två veckorna. Artscape kommer också arrangera kreativa workshops och öppna panelsamtal för allmänheten:

– I alla våra projekt är vi extremt måna om att engagera publiken. I Artscape LIGHTHOUSE kommer vi både ha med kunskapsfrämjande aktiviteter och möjligheter att själv testa konstformen, så att Strömstads invånare får vara med om en riktig helhetsupplevelse, säger Tor Hedendahl, Artscapes andra grundare.

Konstnärerna är än så länge hemliga, men en blandning av etablerade, internationella namn från urbankonstscenen kommer att få bidra till skapandet. Med denna satsning lyfter Artscape och Strömstadsbyggen samspelet mellan kultur, natur och människa till nya nivåer.

Läs Strömstads Tidnings reportage

Jesper Lindberg, Daniel Wakeham och Tor Hedendahl från Artscape.

Bild från tidigare projekt i Lerum 2019 / CURTIS HYLTON. Foto: Fredrik Åkerberg