Meny Stäng

Emily Ding från Huston, Texas

Emily Ding från Huston, Texas

Artscape Lighthouse - Människan och havet

Strömstadsbyggen hade som mål under 2022 att utveckla våra fastigheters utemiljöer och valde att tänka nytt – nu kan vi se resultatet. Strömstads invånare och besökare till platsen kan nu upptäcka storskaliga konstverk med temat ”människan och havet” målat av konstnärer från både Sverige och andra delar av världen.

Elva färgsprakande muralmålningar är nu färdiga i Strömstad, projekt Artscape Lighthouse blev en succé och var en otroligt spännande resa att få var med på!

Från idé till genomförande tog det drygt ett år. Vi på Strömstadsbyggen är tacksamma över bra dialog med alla samarbetspartners, men framför allt alla positiva hyresgäster som visat intresse och hejat på!

Många boende och besökare tog chansen att redan från start skapa en relation med konstverken genom att prata med konstnärerna under de veckor de målade. De fick se vackra motiven växa fram dag för dag och samtidigt få lära de som stod bakom utförandet.

Thomas Turner från Atlanta, Georgia

Linus Lundin (Yash)

I projektet genomfördes tre medskapande muralmålningar där boende, högstadieelever och Kulturskolans elever blev involverade. Resultatet och genomförande blev mycket lyckat, där alla deltagare visade stort engagemang.

Projektet avslutades på World oceans day den 8 juni med en utställning, föreläsning och konstnärssamtal på kulturhuset Skagerack. En trevlig kväll med intressanta samtal och härligt mingel.

Tack till gatukonstorganisationen Artcape för superbra samarbete – ni är proffs! Tack även till Kosterhavets nationalpark för inspirerande underlag för konstnärerna att ta del av.

Internationella konstnärer

I början av sommaren 2022 kom gatukonstorganisationen Artscape till Strömstad efter inbjudan av Strömstadsbyggen med projektet Artscape LIGHTHOUSE. I ett samarbete mellan Artscape och Strömstadsbyggen, med kunskap från och Kosterhavets nationalpark och Strömstads museum, fick staden elva storskaliga muralmålningar som sätter färg på platsen. Konstnärer från olika platser i världen kom att komma hit och lät sig inspireras kosterhavet, människans relation till havet och platsens historia. Gatukonstorganisationen Artscape har i över åtta år skapat gatukonst runt om i Sverige och samarbetat med över 35 kommuner.

Idén till projektet kom sig av att Strömstadsbyggens bovärd Jörgen Karlsson tyckte att vi hade många tråkiga väggar i Strömstad.

Fakta om projektet:

Samarbete mellan Strömstadsbyggen, Strömstadslokaler och Artscape

Budget: 2,8 miljoner
Projekttid: ca. 1 år Konstnärerna målade under en två veckors period
Projektet färdigt: 8 juni 2022

Konstnärer

Farrah Fortnam (GBR)
Duo Amazonas (COL/ARG)
Linus Lundin – Yash (SWE)
Sophie Mess (GBR)
Llefen Carrera (SWE)
Thomas Turner(USA)
Vegan Flava (SWE)
Emily Ding (USA)

Jesper Lindberg projektledare Artscape. Daniel Wakeham och Tor Hedendahl grundare från Artscape.